Slik bygger vi lag

Fotball

Jentefotball handler om så mye mer enn kampen og tabellen.

Av Katharina Bull Kristensen, trener J2009

Det fins ingen fasit på hvordan man skal holde på interessen og gjøre det artig og spennende å spille fotball lengst mulig. Vi har tro på både store og små grep. Et stort grep er å dra på nye turer til nye turneringer sammen som lag. Det skaper forventninger og nye opplevelser og bygger spenning rundt fotballen.

Når vi i J2009 drar på tur med fotballjentene våre så er det med en klar filosofi: Jentene skal ikke bare få gode opplevelser på banen, de skal også føle at tilværelsen før og etter kampene gir dem noe ekstra. Noen av grepene vi tar kan føles strenge, men vi tror totalen gjør at opplevelsen blir bedre for flere – og at det sportslige fokuset ivaretas. Klare forventninger fra trenerteamet gjør at det ikke blir enkeltspillere som definerer hvordan vi skal ha det. Det skaper trygghet og en større følelse av inkludering for den enkelte. Vi snakker mye om hvordan vi skal være gode ambassadører for byen og klubben vår. Her er noen av de klare reglene vi har når vi er på turnering som på Hamar, eller på bortekamper i østfylket med overnatting:

  • Ingen sitter og går alene. Det er alles ansvar at alle har noen å være med. Vi forholder oss til eventuell seteplass på flyet eller romfordeling på overnattingssted. Bytter skal ikke forekomme, da det kan oppleves som utenforskap for spillere som «byttes bort».
  • Vi går alltid i samlet tropp til måltidene. Vi spiser ved samme bord. Vi har mobilfrie måltid (det gir rom for den gode praten). Vi rydder etter oss og takker for maten. Vi takker alltid dommere og motstandere for kampen, også de gangene vi har mest lyst til å bare gå i garderoben for å skjule skuffelsen.
  • Alle legger seg samtidig til fastsatt tid. Det er fokus på å ha respekt for hverandre gjennom å forholde seg til avtalte leggetider. Mobiltelefonene samles inn før natta.
  • Godteri er forbudt helt fram til siste kamp er spilt.
  • Vi har definerte perioder underveis der vi ønsker at spillerne hviler og forbereder seg maksimalt inn mot kamp. Gode kampforberedelser med mat og hvile gjør at alle får bedre mulighet til å ta ut sitt potensial i kampene.
  • Vi reiser med stil, alle har på seg lagets reiseklær. Det skaper samhold og lagfølelse, og vi ser at det nok betyr mer for jentene enn vi først tenkte, det å reise med like klær.

Jentene skal ikke bare bli gode spillere, de skal også bli gode kamerater og gode mennesker. De skal skape fine øyeblikk sammen, og få minner og venner for livet. Vi har troa på at det de lærer på treninger, kamper og turer er viktig og nyttig lærdom som de kan ta med seg og bruke når fotballen en dag legges på hylla.

BT AIF morgentrim

I SAMLET FLOKK: J2009-laget tar seg en morgenpromenade før frokost, for å få kroppen i gang halvannen time før kampen starter.

BT AIF J09 mobilhotell

MOBILHOTELL: Nattesøvnen skal ikke forstyrres av vibreringen fra 100 nye snapper.