Mitt første år som turneringsleder

Fotball

juni 2022 startet jobben som turneringsleder for Altaturneringene i håndball og fotball, og gjett at dette har vært et innholdsrikt år.

Av Sanna Kivijervi

På mange måter ble jeg «kastet rett inn i» stillingen på det mest hektiske tidspunktet på året – både godt og vondt, og det er ikke til å stikke under en stol at læringskurven til tider har vært svært bratt. Men det er kanskje like greit, for hvis ikke hadde dette vært et utrolig forutsigbart og «kjedelig» år å se tilbake på, og jeg skal være den første til å innrømme at kjedelig – det er jeg ikke særlig god på.

-Flere å støtte meg på

Da jeg begynte hadde Altaturneringen hatt ett år med avlysning og ett år med strenge restriksjoner, så noen detaljer var naturlig nok «gått i glemmeboka». Og i vår klubb – som i mange andre klubber, drives turneringene i hovedsak av frivillige, dermed skrives heller ikke ned alt som en helt fersk og ny turneringsleder gjerne lurer på. I tillegg er det å holde på med en turnering på mange områder «ferskevare», og turneringer i takt med samfunnet endrer seg fra år til år. Jeg har heldigvis vært prisgitt utrolig mange kunnskapsrike ildsjeler som har mye av kompetansen og rutinene i blodet. Dermed har jeg hatt flere å støtte meg på, når jeg – for å si det rett ut – ikke har visst hvilken vei jeg skal snu meg.

En fantastisk jobb

Misforstå meg rett, det å være turneringsleder er en fantastisk jobb og jeg er veldig heldig som for lov til å arbeide med idrett, barn og unge på fulltid. Arbeidstiden er fleksibel, klubben består av fantastisk mange flotte mennesker, jeg får utvikle meg som både menneske og leder, og i tillegg har jeg knyttet kontakter og blitt kjent med enormt mange flotte mennesker det siste året. For å si det slik, så utvikler man mange fine vennskap underveis. Fra tidligere av har jeg en god del erfaring med frivillig arbeid i Tverrelvdalen IL, som er klubben jeg kommer fra og hvor mine barn i dag driver med idrett. Jeg kjente meg veldig privilegert da mandagen etter turneringen kom og jeg fortsatt hadde turneringskontoret som arbeidssted og ikke måtte tilbake til min «vanlige» jobb slik man som frivillig naturlig nok må.

Bildetekst: Sanna med selveste ordfører Monica Nielsen på idrettsparken.

Positivt næringsliv

Det å få innsikt i hvordan næringslivet i denne byen virkelig stiller opp for idretten og ikke minst barn og unge, har også vært en stor glede å oppleve. Jeg tror jeg kan telle på en hånd de gangene jeg har fått avslag på mine henvendelser. Om det gjelder varer, tjenester eller samarbeid, har mange mye å lære av positiviteten som ruver i Nordlysbyens næringsliv. Selv etter det vi har vært gjennom med blant annet pandemi, situasjonen i Ukraina og nå med de utfordringene vi som samfunn står overfor er givergleden så absolutt til stede. Det gjør meg stolt av å være fra Alta.

-Kommer aldri til å glemme

Hvis jeg skal trekke frem et konkret minne fra fjorårets turnering, må det være den følelsen jeg fikk da jeg stod i speakerbua og så ut over Alta Idrettspark. Det å se alle spillerne, foreldrene, søsken, tanter, onkler og besteforeldre, dugnadsånden, alle salgsbodene, kaffekoppene og ikke minst dommerne som er helt nødvendige for å i det hele tatt kunne ha turnering var et overveldende og et vakkert skue, som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg må benytte denne anledning til å takke alle dere som var med på å gjøre min første turnering til et godt minne! Dere og innsatsen deres betyr mer for meg enn dere aner og det ga meg virkelig inspirasjon og motivasjon til å stå på videre for å utvikle turneringen til å bli enda bedre.

De fleste som har barn på Altaturneringa har selv spilt en eller flere ganger i barndommen, og at de da kommer tilbake med sine egne barn og etter hvert barnebarn må vi i Alta IF ta til oss. Det betyr at vi har vært med på å skape idrettsglede og gode barndomsminner som disse menneskene ønsker å gi videre til sine barn.

Bildetekst: Topp stemning med underholdning og dans mellom kampene.

-Sammen blir vi gode

Jeg var sliten både torsdag, fredag, lørdag og søndag kveld. Tro meg! Men det jeg var sliten på en god måte. Jeg la meg med et smil. Jeg hadde rundt 30.000 skritt om dagen og det med glede. Det å få muligheten til å se idrettsglede på nært hold, samtidig som man forsøker å holde den røde tråden i hele arrangementet – var en fantastisk og til tider noe surrealistisk følelse. Og ikke bare på Alta Idrettspark, men den samme idrettsgleden kunne man skimte i SmartDok Arena i Finnmarkshallen, på Alta Motorsenterbanen i Øvre Alta, på Coop Arena på Breverud, TJohansen-banen i Rafsbotn, RYT-banen i Saga og på Sparebank1 stadion i Tverrelvdalen. Uten samarbeidsklubbene måtte vi nedskalert Altaturneringen drastisk. Det at vi kan samarbeide på tvers av klubbene i denne byen er en fantastisk flott ting som vi skal fortsette å videreutvikle. Ikke bare under Altaturneringen, men gjennom hele året. Ingen klarer å stå alene om et så stort arrangement, og sammen blir vi gode!

Bildetekst: Sanna Kivijervi forteller om siste første år som turneringsleder.

Hovedsamarbeidspartner en viktig støttespiller

Veien videre er spennende. Jeg drømmer om at «alle» skal kjenne til Altaturneringen. Jeg ønsker at andre turneringer skal bruke oss som inspirasjon for å skape og spre idrettsglede. Jeg håper vi kan bli best på det sportslige, diskoteket, overnattingen, campingen, maten og rett og slett på hele gjennomføringen. Jeg har veldig mange i ryggen for å realisere ønsker og drømmer, men en av våre viktigste støttespillere er Sparebanken Nord Norge gjennom Samfunnsløftet. Uten de hadde vi i Alta IF, samt mange andre klubber rundt omkring slitt med å gjennomføre mye av aktiviteten vi i dag kan holde på med. Tusen takk!

Bildetekst: Jøran, banksjef Sølvi, Sanna og Anne-Grethe da den nye samarbeidsavtalen ble signert.

Ønsker opplegg for tilrettelagt fotball

Mange vil kalle meg en drømmer og drømmer er viktige, og ikke minst utrolig motiverende. Ønsker, mål og planer er like viktige og kanskje mer gjennomførbart på kortere sikt. Akkurat nå jobber jeg og turneringsledelsen for å kunne gjennomføre et opplegg for tilrettelagt fotball. For etter at Finnmark fotballkrets arrangerte «stjernehelg» i Alta og vi fikk se idrettsgleden og entusiasmen til gjengen som var samlet der var det ingen tvil, dette ønsker vi også å se under Altaturneringen. Og allerede i år håper vi på å få med oss tre-fire lag i en egen pulje for «Stjerneklassen». Så er du en stjernsepiller eller kjenner noen som er det, så ønsker vi veldig gjerne å se deg eller dere under årets Altaturnering. Har du ikke et eget lag, så kan vi være behjelpelig med å få deg med på et. Vi ønsker å inkludere og tilrettelegge for at alle skal kunne delta under Altaturneringene fremover.

Ut over dette har vi mange planer for både kampoppsettet, dommerutvikling, Alta Idrettspark som arena og kulturelle innslag. Listen er lang, så sett av helgen 10.-13. august og ta turen innom Alta idrettspark på Aronnes. Da finner du mest sannsynlig meg ute på arenaen for å heie på spillerne, snakke med trenere, dommere, foreldre og besteforeldre, med hansker på for å plukke søppel eller med et brett vafler under kveldens siste kamp i skumringen på Villaksbanen.

Takknemlig for muligheten

Alle mine drømmer, mål og planer sammen med de flotte menneskene jeg får jobbe sammen med, gjør at hverdagen min ikke alltid føles som jobb. Jeg får hver dag holde på med det jeg tidligere gjorde som frivillig og det er jeg veldig takknemlig for. Det å kunne jobbe med barn og unge på idrettsarenaer er mitt hjertebarn, og jeg er utrolig takknemlig for at styret i Alta IF valgte å gå for akkurat meg. De tre årene jeg nå er ansatt i en prosjektstilling, skal jeg virkelig forsøke å få maksimalt ut av. Altaturneringen har kommet for og bli, og jeg håper at du – like stolt som meg – kan si at du er en del av det hele. Om det er som spiller, forelder, familiemedlem, dugnadsarbeider, dommer, arrangør eller en del av det flotte næringslivet som bidrar til folkefesten, så skal du vite at jeg setter stor pris på deg og akkurat ditt bidrag! Som tidligere skrevet, jeg håper at vi sees på Altaturneringen i august!

Velkommen skal du være!