Mate er ny hovedtrener

Fotball

I dag er det klart at Mate Duilo overtar ansvaret som hovedtrener for klubbens herrelag, etter at Vidar Johnsens avtale utløpet ved nyttår. Dermed er det den populære rekruttreneren som blir å finne på feltet når A-laget starter oppkjøringen i januar.

Mate har vært ansatt som trener i klubben helt siden 2016, og har også en sesong bak seg som spiller tilbake i 2012. Tidligere i år signerte Croaten en ny treårs-avtale som trener for rekrutt og G17-lagene men nå er det altså seniorene han skal lede framover.

– Det vil ikke bli enkelt, men jeg føler jeg er klar. Hvis jeg skal ha seriøse ambisjoner som trener er det tid nå for å ta nye steg. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier hovedpersonen selv.

Leder for det sportslige utvalget, Bernt Berg, ser fram til å se Mate i den nye rollen.

– Mate har jobbet i klubben i mange år nå og kjenner de kommende generasjonene av håpefulle Alta IF-spillerede godt. Han kjenner klubben, han kjenner spillere og administrasjon. Også er han svært fotballfaglig dyktig og har erfaring fra høyt nivå som spiller. Jeg tror dette kan bli veldig bra, sier han.

Vokst opp med serievinnere
Mate er født og oppvokst i Zadar i Croatia, hvor han også begynte å spille for sin lokale klubb NK Zadar i en alder av åtte år. Som 18-åring signerte han sin første profesjonelle kontrakt, og spilte da blant annet med Ballon d’Or-vinner, og Croatias landslagskaptein, Luka Modric.

Danijel Subasic, landslagskeeperen som blant annet startet VM-finalen i 2018, var blant Mates beste venner i oppveksten, og romkamerat i seks år da de spilte sammen for Zadar. Men, mens lagkameratene reiste ut og ble verdensstjerner, gjorde en alvorlig skade veien mye lengre for Mate.

– Min største skuffelse fra fotballkarrieren må være at jeg måtte opereres som 20-åring. Det var nok da jeg var på topp som fotballspiller; jeg spilte fast for en klubb som kjempet i Europa. Jeg var aktuell for U21-landslaget som dro til U21 VM i Tyskland, og så kom skaden som gjorde at jeg mistet et helt år. Hvem vet hva som kunne skjedd om jeg hadde kommet meg til Tyskland. Men det er fotball, det er uforutsigbart, forteller han.

Mate spilte i NK Zadar i seks år etter han signerte sin første proffkontrakt. Deretter gikk veien til Sverige og Finland, før han havnet i Alta. Året i Alta endte dessverre med nedrykk fra 1. divisjon, og dermed ble det kun med den ene sesongen, og Mate returnerte til svensk fotball. Mot slutten av karrieren var det skader som til slutt førte til at han la opp i en alder av 32 år.

– Jeg kan se tilbake på mange gode minner fra fotballbanen. Jeg er heldig som kan si at jeg har fått spille og trene sammen med noen fantastiske fotballspillere, som har opplevd enorm suksess senere i sine karrierer. Jeg har også opplevd å spille Europa Cup mot Atletico Madrid, hvor jeg måtte passe på spillere som Sergio Aguero, Diego Forlan og Luis Garcia.

Klar for neste kapittel
Som fersk trener var det viktig for Mate å få et eget lag han kunne ha ansvar for. Den muligheten fikk han i Alta IF igjennom sitt bånd med tidligere Altatrener Rune Repvik.

– Jeg har vært i Alta en god stund og jeg trives veldig godt. Jeg har fått mange venner, og det gjør at livet utenfor jobb er mye finere. Det er ikke en stor by, men her er alt man trenger. Og jeg er ikke så glad i store folkemengder, så det passer meg godt, forteller han.

Nå er han klar for nye utfordringer og forhåpentligvis dra nytte av utviklingsarbeidet han har drevet med i klubben de siste årene.