Fantastisk prosjekt går mot slutten

Skrevet av: Torgeir Ekeland         Dato: 06.04.19 20:25

Fra 2016 til 2019 har Alta IF fotball, i samarbeid med Marianne Haugvik Hodne og Alta Menighet, et integrerings- og inkluderingstiltak for unge bosatte gutter fra 15 år og oppover, som har flyktet alene til Norge og ønsket å spille fotball. Nå går imidlertid prosjektet mot slutten, dessverre.

Marianne har de siste tre årene vært ansatt i en prosjektrolle med fokus på integrering, og står bak ideen om prosjektet.
- Prosjektet ble satt i gang fordi mange av disse guttene i 2016 fortalte meg at de ville spille fotball, men overgangen fra løkkefotball i Afrika til rekrutt- og juniorspill i ordinære lag i Alta, syntes å være stor. Det var da ideen om en «overgangs» -treningsgruppe kom, tenkt som et lite stoppested før de gikk inn i ordinære lag, forteller Marianne i sin sluttrapport. Alta IF ble med fra første stund, og gjennom eksterne midler har guttene fått dekkettreningsklær, medlemskontingent og treningsavgift.

Marianne fungerte som en oppmann, mens Tor Bjørnar Henriksen takket ja til en rolle som trener.
- Han har gjort en kjempejobb som trener, og har nærmest fungert som bonusfar for mange av guttene. Han har på en beundringsverdig måte fulgt de opp både på og utenfor banen, forteller Marianne.

- Dette var en utfordring jeg ikke kunne si nei til!

Det har vært flere uvante og nye problemstillinger å forholde seg til for Tor Bjørnar, og han har vært nødt til å være fleksibel i sitt arbeid.- I tillegg til dette med fotballutvikling, handlet min jobb blant annet om å skape en felles kollektiv forståelse av dette med ansvar for og i et lag. For mange av spillerne fra Afrika og Midtøsten har fotball vært en individuell aktivitet, hvor de kunne komme og gå som de selv ville.

- Det handlet også om kulturforståelse. Viktigheten av å delta i fellesskapet, på dugnader og følge opp avtalte tidspunkt. Videre forstå kjønnsroller, likeverd og det å ha diskusjoner og gjensidig respekt for hverandre uavhengig av religion, sosial status, legning, alder og kjønn, forteller Tor Bjørnar.

Utvidet rolle

Tor Bjørnar poengterer at det er viktig å forstå at disse ungdommene kommer hit alene. De har ikke en mor eller en far som frakter dem hit og dit, står med matpakke i døra når de drar på skolen eller reiser på kamp. Veldig mange av dem har svært tunge opplevelser med seg i sekken.

- De har sine «reserveforeldre» i flyktningtjensten, i tillegg til slike aktivitetstilbud som for eksempel fotball. Vi som har vært rundt laget får naturlig nok en mer utvidet rolle enn «bare» trener. Dette synes jeg Alta IF har tatt på alvor, og stilt opp så mye vi har hatt mulighet til, sier han.

Hospiterer i lagene lokalt

Guttene har vært samlet til fotballtrening to ganger i uken siden august 2016. Flere har hospitert på trening og kamper med Alta 3, og samarbeid med andre klubber har vært veldig bra. Særlig Rafsbotn IL, men også Sørøy-Glimt og Tverrelvdalen IL har vært svært gode samarbeidspartnere.

- Flere lokale gutter fra Alta IF og Rafsbotn er fast med på treningene. Seks av spillerne tok etter halvannet år overgang til ordinære lag, og flere står for tur. En av spillerne gikk rett inn i kapteinsteamet på det nye laget, en annen ble matchvinner i første seriekamp.

Viktig på flere måter

Man skal ikke undervurdere idretten som arena også for de som ikke har landslagsspill i tankene. Noen trenger også bare en arena for aktivitet og sosialisering, og jeg opplever at dette har vært en viktig arena i seg selv, hvor de har fått kjenne på det å bli sett og opplevd å være velkommen selv om de ikke har møtt til hver trening, som ofte ikke aksepteres så ofte i ordinære lag.
- Jeg mener også arenaen har vært et viktig bidrag til psykisk helse, fysisk aktivitet, samt rusforebygging. Spillerne til Tor Bjørnar har også deltatt på treningskamper, fotballturneringer, samt «Integrering, kosthold og samhold» –et Alta IF-prosjekt støttet av Gjensidigestiftelsen i 2017 og 2018. Guttene har også, som et lag, deltatt på sosiale aktiviteter som klatrepark, bowling, bordtennis, juleavslutning og sommeravslutning, forteller Marianne avslutningsvis.

Lag K V U T M P
1 Grorud 10 6 3 1 15 - 9 21