Ledig stilling: Klubbdommer

Skrevet av: Andreas Markussen     Foto: Arne Teigen     Dato: 07.03.19 08:26

Tron Møller Natland er i dag styreleder i fotballgruppa. Han har tidligere vært markedssjef og daglig leder i klubben.

Stilling ledig: Klubbdommer

For de av dere som mot formodning leste mitt forrige bidrag til nyhetsbrevet kan det allerede på andre forsøk virke som om jeg har gått tom for ideer på overskriftfronten. For de av dere som unngikk dette kan jeg informere om at overskriften den gang var «Stilling ledig: Utdannet fotballtrener». Uansett, mine bidrag blir ikke en evigvarende føljetong av til dels oppdiktede stillingsannonser.

Der foreldretrenerne ble omtalt som vår viktigste ressurs, men som likevel får lite skryt, er nok dommerne en enda mindre verdsatt gruppe. Kritikken hagler, nærmest uavhengig av hvilket nivå man er fløyteblåser for, og alle vet bedre enn dommeren. Dette er nok ikke «Innsalg 101» når man skal forsøke å oppmuntre til flere dommere i klubben, men jeg tenker det er like greit å være ærlig. Så får det heller være opp til oss, tilskuerne, å sørge for at fotballkampens regelrytter mottar bedre behandling i fremtiden.

Per i dag har vi for få dommere i Alta IF. Hvert år resulterer dette i en liten påpakning (les: bot) fra fotballkretsen. Fortjent eller ikke - slik er systemet, og det må vi forholde oss til. Som en av klubbene i fylket med flest lag i seriespill er det kanskje ikke unaturlig at dommere som i utgangspunktet hører hjemme i Alta IF-land likevel velger seg en annen klubb å dømme for. Denne «inhabiliteten» er for ordens skyld kun gjeldende på forholdsvis høyt nivå i seniorfotballen, samt i de eldste aldersbestemte klassene.

Et godt argument for å likevel anbefale dommerkurs, er de kunnskapene man tilegner seg, både gjennom kursingen og å dømme kamper. Det er svært god læring for en aktiv fotballspiller å kjenne regelverket, og de endringer og oppdateringer som måtte komme. Jeg tror også det er god læring i det å være dommer, i form av blant annet å stole på sine egne vurderinger, ta vanskelige beslutninger på kort tid, og det å jobbe med å alltid være orientert og ha oversikt. I tillegg er det naturligvis fin trening å få bevege seg rundt på banen.

Anbefalingen går derfor ut til både lagene, trenerne, foreldrene og andre som på ett eller annet vis liker fotball og/eller å være i aktivitet. Meld gjerne et helt lag inn på dommerkurs, for eksempel i forkant av at laget skal gå fra 9er til 11er. Kanskje vil den overgangen bli noe mer behagelig når spillerne kjenner regelverket? I tillegg til de nevnte «grupperingene» finnes det en hel haug med tidligere aktive fotballspillere i alle aldre, som av en eller annen grunn avsluttet sin karriere på fotballbanen. Å bli dommer kan være en fin mulighet til å holde kontakten med miljøet, samtidig som du holder deg i aktivitet.

Uansett årsak til at du skulle ønske å ta dommerkurs kan jeg i hvert fall garantere at vi har bruk for deg, og at du ikke vil ta skade av kurset. Du trenger ikke en gang å benytte din nye kunnskap til noe i ettertid, annet enn å kjefte på den sortkledde fløytisten fra sofakroken når ditt favorittlag spiller – selv om vi naturligvis håper du ønsker å være aktiv dommer i klubben.

For de som mot formodning måtte finne ut at de faktisk kan ha noen iboende ambisjoner på dette feltet, kan jeg igjen glede dere med at Finnmark Fotballkrets i senere tid har tatt tak i noen velkjente utfordringer. Det handler om å redusere frafall blant de nyrekrutterte, samt legge til rette for god oppfølging av de med såkalt «nasjonalt potensiale». Det er derfor satt av midler til en mentorordning for å ivareta nye dommere, samt til et «Team Finnmark» for dommere.

Sist avsluttet jeg med at stillingen dessverre er ulønnet, men bidraget ditt til samfunnet er betydelig. Denne gangen får jeg vel si at du faktisk får betalt for å være i aktivitet, og således kan regne deg selv som profesjonell idrettsutøver. Og igjen oppfordre de av oss som med jevne mellomrom overværer fotballkamper til å bidra til å ta vare på de få dommerne vi har, gjennom blant annet å gi de en god opplevelse. Ta gjerne kontakt med klubben for informasjon om neste mulighet til dommerkurs, eller følg med på hjemmesiden til Finnmark Fotballkrets.

PS! Vi er også på jakt etter en dommeransvarlig som kan ivareta og følge opp dommerne i klubben vår. De siste årene har relativt mange fra Alta IF tatt kurs, men få av de er fremdeles i drift. Vi tar det på vår kappe, og skal prøve å legge bedre til rette for god oppfølging.

Lag K V U T M P
1 Grorud 12 8 3 1 19 - 10 27