Vi håper at Integreringslaget kan videreføres

Fotball

Siden 2016 har Alta IF fotball vært involvert et integrerings- og inkluderingstiltak for unge bosatte gutter fra 15 år og oppover, som har flyktet alene til Norge og ønsket å spille fotball. Nå står derimot prosjektet dessverre ovenfor en usikker fremtid.

Trener Tor Bjørnar Henriksen har holdt gruppen i gang på tross av en usikker framtid til prosjektet. Før jul skrev han dette på facebook:

Alta IF har besluttet å avslutte integreringsprosjektet fotball den 01.01.20, om der ikke dukker opp friske midler. Klubben har ikke råd til å videreføre dette viktige arbeidet alene. Alta IF er også en dugnadsklubb, så beslutningen er fornuftig og forståelig.

Æ e ekstra stolt over å være med i Alta IF etter dette prosjektet. Æ e glad for å tilhøre dette fellesskapet av engasjerte mennesker. En solid klubb med mange baller i lufta og mye ansvar. Alt har en ende, og pengene råder, dessverre.

Æ e også takknemlig for at Alta IF ga meg denne muligheten til å jobbe både med integrering og fotball. Vet at også guttene er takknemlige. Takker alle i Alta IF og alle naboklubbene for goodwill og støtte i mange år. Særlig Rafsbotn IL og Sørøyglimt har gitt oss det lille ekstra. RIL- guttene har vært invitert med oss på «riktig kosthold og sunt liv» kveldene vi har hatt, hvor Kristin Jensen fra Alta IF styrte butikken. 🙏

En svært stor takk og klem til Marianne Haugvik Hodne for initiativet til prosjektet, og for et brennende engasjement!

Og ikke minst en giga-takk til våre flyktninger fra mange nasjoner og stater, og mange andre som har bidratt så dette prosjektet ble så veldig viktig, og veldig bra!

I Alta IF fortsetter vi litt til inn i nyåret med gratistimene med flyktninger og andre, altså bare på komsa skole og på torsdager.

Så får vi håpe på friske midler som gir nytt liv til integreringslaget også i 2020! Om det ikke skjer, så kan vi likevel glede oss over det som har vært!

Nå er det på privat initiativ satt opp en Spleis for å holde liv i prosjektet. Les mer om det her! 

I sommer hadde vi en artikkel om Integreringslaget i Altaturneringsavisen.

Her kan du lese den:

– Prosjektet ble satt i gang fordi mange av disse guttene i 2016 fortalte meg at de ville spille fotball, men overgangen fra løkkefotball i Afrika til rekrutt- og juniorspill i ordinære lag i Alta, syntes å være stor. Det var da ideen om en «overgangs» -treningsgruppe kom, tenkt som et lite stoppested før de gikk inn i ordinære lag, forteller Marianne Hansen Hodne, i Alta Menighet i sin sluttrapport. Hun har vært ansatt i en prosjektrolle med fokus på integrering hos Alta Menighet, og står bak ideen om prosjektet.  Alta IF ble med fra første stund, og gjennom eksterne midler har guttene fått dekkettreningsklær, medlemskontingent og treningsavgift.

– Vi har meldt på eget lag til Prosjekt Z i begynnelsen av august, en kjempeturnering vi har hatt mye moro med i flere år. Røde Kors dekker påmeldingsavgiften for oss, de har alltid vært flinke til å stille opp for disse guttene, forteller han.

Han er klokkeklar på at dette er et ekstremt viktig prosjekt, hovedsakelig for de unge guttene som får en unik måte å integreres på.

– Du, som har kommet til Norge, alene og ny i landet og i Alta; hvem tar imot deg bortsett fra Flyktningetjenesten? Alta IF. Det vi gjør er å først og fremst lære dem om vår kollektive måte å leve på, om vår kultur, og vi får guttene inn i et sundt og trykt miljø. De treffer nye mennesker i forbindelse med våre treninger, som de skaper relasjoner med, og som de kan si hei til når de møter på gaten, et «hei» som blir returnert, forteller Tor Bjørnar entusiastisk.

– De kommer som enslige unge gutter til landet, de får venner de spiller fotball med, går på kino med, og etter hvert ut på byen med, når de blir gamle nok til sånt. Dette har vært en svært viktig bidragsyter til at guttene finner seg til rette her, fortsetter han.

Videreføres
Det var tidligere i år snakk om at prosjektet gikk mot slutten, ettersom finansieringen fra Gjensidigestiftelsen var over. Dette har imidlertid klubben satt en stopper for. Daglig leder Anne-Grethe Lillemoen forteller at det aldri var snakk om å avslutte prosjektet.

– Vi har sett hvor viktig dette har vært for guttene som har vært involvert, og hvor stor verdi det har for dem. Dette har utelukkende vært et positivt prosjekt for oss, som vi nå tar på oss selv for å videreføre, sier hun.

Foreløpig har klubben ikke lykkes å finne nye finansiører til prosjektet, men håper på å finne en langsiktig løsning etter hvert. I første omgang er det klubben selv som bærer kostnadene med å videreføre prosjektet.

Hospiterer i lagene lokalt
Guttene har vært samlet til fotballtrening to ganger i uken siden august 2016.

– Fotballmessig kommer mange av disse fra en løkkefotball-kultur, hvor de kommer og går når de selv ønsker, uten spesielt fokus på hverken regler, samhandling med andre eller forholde seg til noen organiserte former rundt spillingen. Vi bruker mye tid på å lære dem regler og rutiner, samt det kollektive ansvaret man må ta som en del av et lag. Å møte opp til trening, også hvis det er dårlig vær, eller noe annet som frister mer der og da. Dette må de lære seg før de kan ta steget ut på andre lag eller til andre klubber, sier han.

Flere har hospitert på trening og kamper med Alta 3, og samarbeid med andre klubber har vært veldig bra. Særlig Rafsbotn IL, men også Sørøy-Glimt og Tverrelvdalen IL har vært svært gode samarbeidspartnere.

– Flere lokale gutter fra Alta IF og Rafsbotn er fast med på treningene. Seks av spillerne tok etter halvannet år overgang til ordinære lag, og flere står for tur. En av spillerne gikk rett inn i kapteinsteamet på det nye laget, en annen ble matchvinner i første seriekamp.

Viktig på flere måter
Man skal ikke undervurdere idretten som arena også for de som ikke har landslagsspill i tankene. Noen trenger også bare en arena for aktivitet og sosialisering, og jeg opplever at dette har vært en viktig arena i seg selv, hvor de har fått kjenne på det å bli sett og opplevd å være velkommen selv om de ikke har møtt til hver trening, som ofte ikke aksepteres så ofte i ordinære lag.

– Jeg mener også arenaen har vært et viktig bidrag til psykisk helse, fysisk aktivitet, samt rusforebygging. Spillerne til Tor Bjørnar har også deltatt på treningskamper, fotballturneringer, samt «Integrering, kosthold og samhold» –et Alta IF-prosjekt støttet av Gjensidigestiftelsen i 2017 og 2018. Guttene har også, som et lag, deltatt på sosiale aktiviteter som klatrepark, bowling, bordtennis, juleavslutning og sommeravslutning, forteller Marianne avslutningsvis.